Om racen

Prazsky Krysarik( Tjekkisk Rottehund ) eller som den hedder på Tjekkisk “Pražský krysařík” hvilket betyder Praha og Krysarik betyder rottefanger.

Racen endnu meget ukendt i Danmark da den ikke FCI godkendt men kan udstilles i Danmark da de 1/1-2013 kunne stambogsregistreres i Dansk Kennel Klub`s X-register. 

Racen findes både korthåret og langhåret. Den kommer også i forskellige farver som gul, blålig,lilla, merle, rød og rødlig, men sort og brunlig er det mest sædvanlige. Idealhøjden er 20 – 23 cm, mens under 17 og over 23 cm ikke er godkendt. Vægt i voksen alder er 1,5 til 3 kg med en idealvægt på 2,6 kg. Den mister relativ lidt pels,speciel i de kolde måneder.

Racen har store, mørke øjne og store, flagermuslignende ører. Tidligere blev halen kuperet, men dette er ikke længere lovligt, ligesom ved så mange andre racer.

Den tjekkiske rottehund har en slank og elegant krop med et bredt bryst. Nakken er relativt lang og slank.

Racen navn kommer af den har en vældig god lugtesans, og pga. dens størrelse blev den derfor meget populær at bruge jagten på rotter.

Det kan være fristende at bære disse små, søde hunde rundt, især med de nu udbredte og moderigtige hundetasker, men det er vigtigt at huske på at racen er en meget aktiv, livlig og opmærksom race der kræver motion og har brug for fysisk udfoldelse, den elsker at rende frit rundt på store områder og for som alle andre racer kan for lidt stimulering give adfærds problemer. men da den osse er en meget kærlig race som elsker at på opmærksomhed, giver den gerne sin kærlighed til sin ejer/familie slapper af og hygger gerne i nærheden af familien. Overfor fremmed har den en naturlig forsigtig, dog uden at være en aggressiv hund, men en kærlig hund, som kræver masser omsorg og opmærksomhed. Den gør sjældent, er lydig, social og intelligent. 

Racen’s tynde ben kan let brække, så man må tage hensyn til hunden og ikke lade den løbe for meget på trapper eller hoppe ned fra høje afsatser før den er fuldt udvokset. Når hunden når voksenalderen, behøver man ikke at være så forsigtig som tidligere i udviklingsstadiet, men som alle andre racer er det vigtigt at hæfte sig ved, at hunden ikke bør overlades alene med børn, på trods af dens godhed og omsorgsfuldhed.

Da den har en meget fin og tynd pels kræver den ikke det store pels pleje, en let børstning eller en fugtig klud. Et bad er osse fint og der til findes der produkter på marked som er gode til tynd håret racer.

Men ligeledes pga. Den tynde pels fryser de nemt og kan derfor have brug for en lille trøje eller dækken til de kolde dage. 

Racen forventet levealder er 12-14 år.

Som mange små hunderacer er det vigtigt at være opmærksom på følgende:

  • Mælketænderne kan, når voksentænderne er på vej, have behov for hjælp til at tabes.
  • Tandproblemer grundet plak ses ofte hos ældre hunde, og de bør derfor børstes for at undgå dette.
  • Mulighed for knogleskørhed / brækker benene let.
  • Løse knæskaller er en udbredt sygdom.